Hver fredag kl. 07.00 møder en halv snes frivillige op i golfklubben og går i gang med at ordne og rive bunkere. Fredagsholdet består af ca. 30 klubmedlemmer, som møder på skift en gang om måneden. De hygger sig med arbejdet og nyder, at banen står skarpt.

Løseligt anslået flere end hver femte af Golfklubben Lillebælts medlemmer involveret i frivilligt arbejde – med alt fra besættelse af udvalgsposter, begyndervejledning til hækklipning og vedligeholdelse af vores bane. Ifølge golfmanager Michael Nielsen er det en helt uundværlig indsats.

”Uden frivillige – ingen golfklub eller i hvert fald en helt anderledes og fattigere golfklub. Sådan kan det siges. De frivilliges indsats kan nok ikke gøres op i penge, men det er helt afgørende for en klub som vores, at medlemmerne føler et tilhørsforhold til klubben og gernevil gøre en indsats for at alting fungerer.”

Torben Møller, 82 år og medlem siden 2010:

Det er godt at holde sig i gang. Jeg er glad for at spille golf og kan lide at banen ser godt ud. Jeg bruger en fredag formiddag om måneden på at bringe de her bunkere i orden sammen med de andre gutter. Vi har en gemytlig snak, og jeg glæder mig til at skulle afsted.

Henry Sønderskov, 68 år, medlem siden 2007:

Vi har et godt kammeratskab, og jeg lærer en masse af de her golfspillere. Som pensionist har jeg god tid. Det ser så fint ud, når vi har været bunkerne, og med vores indsats frigiver vi tid til at greenkeeperne kan foretage sig noget andet relevant arbejde.

Karsten Koch, 71 år, medlem siden 2014:

Jeg bryder mig slet ikke om at komme i bunkerne – altså når jeg spiller golf. Men her er det bare hyggeligt. Vi kommer tidligt op, får frisk luft og en god sludder. Vi møder kl. 07.00 og er som regel færdige før kl. 10. Så slutter vi med en kop kaffe. Andet og mere er der ikke i det.

Lis Thomsen, 70 år, medlem siden 1995:

Jeg synes det er dejligt at kunne hjælpe den klub, jeg er så glad for at være medlem af. Det er skøntat se, når banen står skarpt og vide, at jeg selv medvirket til det. Ellers er det det sociale, der driver mig. Vi har det hyggeligt og får en masse god snak, mens vi arbejder.

Karen Lindvig, 70 år, medlem siden 2020:

Jeg gik på pension sidste år og har tid nok. Jeg synes, det er herligt og berigende at møde nye mennesker. Inden jeg begyndte, forestillede jeg mig, at det at rive i bunkerne var for anstrengende for mig, men det er det jo slet ikke. Det er i hvert fald ikke hårdere end at spille golf.

Jesper Hjorth, chefgreenkeeper:

Fredagsholdet er en kæmpe hjælp til få banen til at stå flot. Det er slut med ukrudt og grimme bunkerkanter. Og vi greenkeeperne får frigjort tid til at foretage meget andet arbejde med at vedligeholde banen. Når fredagsholdet er i arbejde, er der altid til en greenkeeper, der følger med for at give råd og vejledning og for at bevare forbindelsen mellem de ansatte og de frivillige. Det har vi gensidigt stor glæde af.

Svend Aage Madsen, koordinator og indpisker for Fredagsholdet (t.v.):

Den frivillige indsats, som nu har stået på i mere end år, har løftet banen og dens omgivelser ikke så lidt. Jeg har lagt mærke til, at når bunkerne står flotte og nyrevne, så er golfspillerne mere omhyggelige med at gøre i orden og rive efter sig. Det medfører, at bunkerne er indbydende hele ugen.

Det er imponerende og glædeligt, at det er lykkedes at få så mange til at stille sig til rådighed på skift for Fredagsholdet. Det vidner om et stærkt sammenhold i vores golfklub. Men vi kan sagtens bruge nogle flere frivillige. Der er nok af opgaver at tage fat på.

Golfmanager Michael Nielsen (t.h.):

Det er en fornøjelse at følge Fredagsholdet og alle de andre frivillige, der rengør bede, klipper hække, ordner stier og meget mere. Dem kan vi slet ikke undvære. Og jeg vil gerne sige Svend Aage Madsen en stor tak for at holde sammen på det hele og medvirke til, at Fredagsholdet ikke bare er blevet noget midlertidigt, men nu har været virksomt uge efter uge i mere end et år.

Tekstforfatter: Jens Holme // Foto: Martin Ries Fotografi (www.martinries.dk)